Bu blogu baslatali bir seneden fazla olmus. Artik Istanbul’da yasiyorum. Turkiye’deki vegan seçenekleri kesfediyorum. Uzun bir sure tofu aradim, yani luks supermarketlerde satilan MoriNu silken tofu cinsini degil de, yemeklerde daha sik kullanilan, katiligi peynire benzeyen sert tofuyu. Sonunda buldum, salamura edilmis halde dogal ve sifalı urunler dukkanlarinda satiyorlarmis. Bana cok tuzlu geldi, ama hic yoktan iyidir. Cogunlukla kahvaltida domates-salatalik-zeytin-tofu seklinde yiyorum, veya haftasonlari cirpilmis tofu olarak. Evde de tofu yaptim, evde yaptigim soya sutunden. Tadi ve kivami cok daha iyi oldu. Sonra keten tohumu yagi buldum, ve ne yazik ki hayal kirikligina ugradim. Soya kiymasi super bir icat, bir de ekmek makinesi. Aradim taradim sonunda yemeklik arpa da buldum, karabugday da, kinoa da, dis bugdayi da, renk renk fasulyeler de, degisik pirinc cesitleri de. Bekledigimden daha cok sey buldum Istanbul’da. Ama Turkiye’nin yapisi ve beslenme bicimi geregi, buldugum seyler hep islenmemis urunler oldu, ki bunlar hem daha da saglikli hem de daha ucuz. Ama ornegin insanin hayatini kolaylastiran ve hem Amerika’da hem de Fransa’da cok kolaylikla ve binbir cesidini bulabildigim islenmis vegan urunleri, ornegin seytan, tempeh, soya dondurmasi, soya yogurdu, vegan hazir kofte gibi seyleri bulamadim.

Bunun serefine sizinle bir vegan kofte tarifi paylasayim. Ben siyah fazulye kullandim, buzlukta onceden haslanip donrurulmus siyah fasulye vardi, boylece salata hazirlanip sofra kurulana kadar kofteler de hazir oldu. Bu tarifi biraz degistirerek Veganomicon kitabindan aldim. Galeta ununu onceden kendim yapmistim, bayat ama kuflenmemis ekmekleri dusuk dereceli firinda kurutup robottan gecirdim, alin size evde yapilmis ekmekten galeta unu.



Siyah Fasulye Koftesi

2 bardak haslanmis ve suyu suzulmus siyah fasulye
½ bardak un
½ bardak galeta unu
½ tatli kasigi kimyon
½ tatli kasigi kirmizi toz biber (istege gore aci veya tatli)
tatlandirmak icin tuz
1 yemek kasigi domates salcasi
½ sogan
2 dis sarimsak
¼ bardak su

Once fasulyeleri derin ve genisce bir kapta catalla ezin. Fasulyeler irili ufakli kalabilir, iyice pure olmasina gerek yok. Ustune unu, galeta ununu, kimyonu, toz biberi, tuzu ve salcayi eklyin. Uzerine sogani rendeleyin, ve sarimsagi ince ince rendeleyin (sarimsak ezeceginden de gecirebilirsiniz). Biraz su ekleyip yogurun. Kulak memesi kivamindan biraz daha sert bir kivama gelmeli ve hersey iyice karismis olmali.
Bir kizartma tavasina sivi yag koyup kizdirin. Karisimdan elinizle parcalar alip avuclarinizin arasinda yuvarlayip yassilastirarak kofteler yapin ve tavada kizartin. Kizarmis kofteleri kagit havlu serilmis bir tabaga cikarip fazla yaglarini akitmalarini saglayin. Veya az yagli kofte istiyorsaniz 175-180 C firinda pisirin (takriben 25 dakika).

Afiyet olsun.

Istanbul’da vegan hayat

Comments

comments

Istanbul’da vegan hayat” üzerine 4 düşünce

  • Merhaba sayfamda Baslattigim cocuklar icin yumurtasiz ve sütsüz etkinligine sizide davet ediyorum bizimle en az bir tarifinizi paylasirsaniz cok sevinirim saygilarimla.

  • Merhaba,
    Ben veganlık fikrini oldukça mantıklı buldum ve çevremdeki baskılara rağmen böyle yaşamaya adım atacağım gibi görünüyor, ancak kinoa, soya, akçaağaç şurubu, renkli fasulyeler gibi besinleri nereden bulacağımı bilmiyorum. Alpro markasının soya sütü diye geçen ürünlerine baktığımda sadece bir kısmının soya sütü katılmış bir içecek olduğunu gördüm. Ama sanırım tek seçeneğimiz de o. Saydığım besinleri nerelerden edineceğimiz hakkında bir yazı yazarsanız çok memnum olurum. Bir de spirulinayı hep tablet halinde görüyorum ama sanırım toz halinde kullanmak daha sağlıklı. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nedir? Hangi spirulina ürününü kullanıyorsunuz?
    Sevgiler

  • Geçtiğimiz günlerde yabancı vegan arkadaşlarım için hazırladığım menu hepsinin aklını başından aldı. Tabiki tofu, soya sütü gibi gıdaları Türkiye’de her yerde bulmak malesef mümkün olamıyor ancak ben biraz daha geleneksel takıldım. Ana menüde bol soğanlı bulgur pilavı, zeytinyağlı fasulye, barbunya plaki ve enginar dolması yaptım. Zeytinyağlı kuru dolma ile beraber havuç salatası ve humus ikram ettim. Tabi bu lezzetler bizim için çok standard olsa da yabancı arkadaşlarım için çok keyifli bir seçenek oldu. Vegan arkadaşlarımla hem fikir olduğumuz en önemli nokta Türk mutfağının kesinlikle veganlar için çok alternatif sunduğuydu. Doğal kaynaklarımızın mümkün olduğunca az sömürüldüğü bir hayatı hepimizin benimsemesi dileğiyle.

Yorumlar kapalı.