Özellikle demir ve protein içeren bir tarif, üstelik lezzetli.

Bu tarifi rahatlıkla ikiye, üçe, dörde katlayabilirsiniz.  Elde edeceğiniz sarma sayısı yapraklarınızın sayısına, boyutuna ve sarmaların içine ne kadar iç harcı koyduğunuza göre değişir. Bu tarifle takriben 13-14 sarma çıkıyor. Karalahana yerine pazı da kullanabilirsiniz.

Yeşil mercimekli karalahana sarması

Malzemeler

Dışı için:
Bir demet karalahana

İç harcı için:
1 bardak haşlanmış yeşil mercimek
1 bardak pirinç
1/2 bardak pilavlık bulgur
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak (tercihe bağlı)
1 çorba kaşığı biber + domates salçası
nane
az karabiber
tuz

İsteğe göre içine ekleyebilirsiniz:
Maydanoz
Taze soğan

Yapılışı:

Karalahanalari kaynar suda 1-2 dakika, yapraklar yumuşayana kadar tutup çıkarın. Saplarının sert kısımlarını kesin veya inceltin.

Soganlari zeytinyaginda oldurun ve sarimsaklari da ekleyip biraz daha cevirin. Uzerine salcayi ekleyin, biraz daha cevirin. Tum diger ic malzemeleri ekleyip karistirin ve ocagin altini kapatin. Tat kontrolu yapip baharatlari ayarlayin. Az kaynar su ekleyip kabarıp soğuması için dinlendirin.

Ic malzemeler yeterince soguyunca sarmalari sarmaya gecin. Her yapragin icine bir kasik kadar ic koyup sarin ve bir tencerenin dibine yerlestirin. Tum sarmalari siki siki yerlestirdikten sonra iki parmak kadar salcali su + tuz  ekleyin ve sarmalar pisene kadar kisik ateşte pisirin.

Sicak veya soguk servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

 

Not: Sarmanın yanında yoğurt arayan biriyseniz, silken tofuya tuz ekleyip limon sıkabilirsiniz, ya da Veggy tofuyu rondoda tuz ve sıkılmış limon suyu ve az suyla yoğurt kıvamına getirebilirsiniz. Evde tofu yoksa ben sadece limon sıkıyorum bunların üzerine, ya da bazen ona bile zaman kalmadan sarmalar bitiyor 🙂

 

 

Mercimekli karalahana sarması

Comments

comments